Kwantumclub Zondag 27 maart 13:00 - 16:00
Zondag 27 maart is er een eerste officiële kwantum clubmiddag (13:00 - 16:00) bij Tante Nino Van der Takstraat 102b op het Noordereiland te Rotterdam.
Dit is de allereerste bijeenkomst voor spelers van het Kwantumspel en voor degenen die het willen leren spelen.
Meer informatie over het kwantumspel is te vinden op https://www.playingscience.com
Zelfinterview De Kwantumclub
Wat is speciale aan het kwantumspel?
Dat het totaal anders is dan wat wij tot nog toe kennen en dat het toch lekker speelt. De speelstukken zijn interactief en vormen het speelveld. Je kunt de speelstukken niet slaan zoals in veel bordspelen. De stukken beïnvloeden elkaar op vier verschillende wijzen, plakken, aantrekken en afstoten, spin en spinwissel. Er zijn vier verschillende zetten mogelijk, verplaatsing, positiewissel, spin wissel en kwartslag draaien. Dit alles bij elkaar vormt een complex e bewegende puzzel met slechts 12 speelstukken waarbij je probeert je tegenspeler af te troeven. Het spel begint met het wegleggen van je speelstukken en dat is al heel spannend. Een spelletje duurt zo’n 10 tot 20 minuten, ideale lengte wat mij betreft. Omdat het veel meer positiemogelijkheden kent dan schaken is de strategie zeer gevarieerd en complex. Dus ja, dit spel verdiend een podium.
Waarom presenteer je het niet op een beurs of zoek je een producent?
Aha, tja dat zou een optie kunnen zijn, maar dit vind ik op dit moment leuker en nuttiger. Ik zie dit als een publieke test fase, samen spelen in dezelfde ruimte is een manier voor ons om feedback te krijgen om het verder te ontwikkelen. Wat is er leuker als we een echte competitie kunnen organiseren en een eerste officieel wereldkampioenschap Kwantumgame. Het ontwikkelen van dit spel is gewoon verschrikkelijk leuk.
Ben je niet bang dat het concept gejat wordt?
Zou mooi zijn. Ik zie het als een kunstproject en schilderijen worden ook gekopieerd, maar ons spel is het origineel. Dat spel ontwikkelen we gewoon verder. Ik verdien mijn geld met stadsgeneeskunde, het kwantumspel is hobby en ontspanning. Het is een wiskundig/fysiek object en een wonderlijk model om de complexiteit en verstrengeling van het allerkleinste te ervaren; de kwantumwereld. We leren kinderen op school tafels van vermenigvuldiging waarmee je kunt bewegen met getallen. Het kwantumspel is ook een soort rekenkundige tafel in de vorm van een bordspel. In het begin is het verwarrend en je moet wennen aan het draaien, de effecten, de volgorde, de puntentelling. Als je dat in je vingers hebt zie je de schoonheid van het spel en het wordt alleen maar mooier.
Is dit een promopraatje?
Natuurlijk is dit een promopraatje maar het is wel hoe Karin en ik het ervaren als we het spelen.' Wat een verrassend en leuk spel is dit', zeggen we tot vervelens toe tegen elkaar. Karin houdt van spelletjes, lost sudoku’s zonder moeite op. Zonder haar had ik het onmogelijk kunnen maken dat is natuurlijk ook speciaal. We zijn allebei kunstenaars in ons hart. Karin heeft geknipt, geplakr, kleurencombinaties gezocht, bekritiseerd, uitgelachen en weer verder. Creatief gezien was het een feest en op dit moment vind ik die 30 verkochte setjes een goed begin en verheug me op de dag dat iemand van ons wint. Met een beetje oefening en talent moet dat makkelijk lukken. Een nieuw spel heeft tijd nodig. We brengen binnenkort een tweede setje uit; de balanced multicolor. Dat is uniek aan dit kwantumspel. Er zijn enorm veel setjes mogelijk, die allemaal goed maar anders spelen en dat met dezelfde regels. Om je een idee te geven er zijn tien tot de drieëntwintigste setjes mogelijk. Dat is een getal met drieëntwintig nullen.
Dat is een groot getal.
Dat is een verdomd groot getal en dan heb ik het nog niet over de beginposities (ook zo groot) en dan de hoeveelheid mogelijke spelen overtreft iedere benadering. Het is in ieder geval zo groot dat de kans dat er ooit eenzelfde spel gespeeld wordt nul is. Dat geldt trouwens ook voor schaken, maar de getallen van het kwantumspel zijn groter in ieder opzicht behalve dat het met minder speelstukken wordt gespeeld. Volgens mij is er zo’n spel nog niet op de markt en zover we kunnen nagaan ook geen spel dat er ook maar enigszins op lijkt. We hebben er dan ook vijf jaar aan gewerkt. Ik heb zo’n twintig schriften met berekeningen en tekeningen. Verder dan dit gaan we niet komen, het spel heeft nu spelers nodig en dat gaan we doen met de Kwantumclub en de Kwantumcompetitie. Het is een kwestie van beginnen en niet stoppen. Gaandeweg zie je hoe het georganiseerd kan worden. Zo werk ik eigenlijk al mijn hele leven.
Hoe ziet zo’n Kwantumclub bijeenkomst eruit?
We doen het bij Tante Nino een cultureel podium/huiskamer op het Noordereiland. Ik ken Nino P. al meer dan twintig jaar. In 2018 hebben we hier ook al een drietal clubavonden georganiseerd maar dat was achteraf gezien een premature versie van het spel. Nu is het veel beter geworden. Zondagmiddag lijkt me het meest geschikt van 13:00 tot 16:00 en dan nog wat napraten en borrelen. Ik heb het er net met Karin over gehad en het leek ons leuk om drie groepen te vormen. Allereerst de absolute beginners (die nog geen idee hebben), dan de beginners (die het kunnen spelen)en ten slotte de geoefende spelers (die honderd spelletjes hebben gespeeld). Als er voldoende geoefende spelers zijn kunnen we een competitie starten. We hopen natuurlijk dat mensen thuis gaan oefenen en het spel aan anderen leren.
Als je zoiets maandelijks organiseert heeft iedereen een paar keer per jaar de kans tegen anderen te spelen buiten zijn of haar eigen kring. Iedereen die het wil leren kan langskomen en bovendien wordt de handleiding op de website www.playingscience.com steeds beter. Bij Nino kunnen zo’n dertig mensen binnen als iedereen die een setje gekocht heeft komt zitten we vol. Dat zal niet gebeuren, bovendien er is daar ook een tuin. Als de club groeit wijken we uit naar een grotere locatie. Dat deden we vroeger met de Urban Country Club ook. Dan kunnen we het op termijn gaan hebben over contributie en een bestuur. Ieder lid van de kwantumclub heeft er baat bij dat het spel allure krijgt. Dit betekent een betere organisatie en meer spelers. Dat is het centrale idee;; een exclusief analoog spel met de allure van schaken.
Grootse plannen
De werkelijkheid is altijd net even anders en vaak grappig als je het niet te zwaar neemt. Vroeger had ik veel energie, maar nu heb ik meer zoiets van het is beter als dingen vanzelf gaan of met een klein beetje moeite op gang komen. Als dat niet gebeurt moet je iets anders zoeken tot het wel lukt. Dat heb ik ook van het kwantumspel geleerd, als je denkt dat je er bent, wacht een paar dagen en je ontdekt iets compleet nieuws en je bent weer voor een half jaar bezig. Dus ja ik hoop dat het Kwantumspel groot wordt. Daarom heb ik het kwantumspel in het science fiction verhaal ‘lessen uit 2100’ een hoofdrol gegeven. Ik vind het wel charmant en naïef. Je moet ergens beginnen ook al ben je eenenzestig jaar. Een wonder als je het meteen goed doet. Ieder verhaal heeft onverwachte wendingen en ieder verhaal reageert op die wendingen. Het Kwantumspel gaat het worden daar droom ik van en het is een onschuldige ietwat belachelijke droom. Dat zijn meestal de beste.
Comments